Matchrapport: FC Sampierdarenese vs Tekniska Högskolan FC

Solen sken, biran bubblade och David Fjäll var skallig. Äntligen var det dags för premiär. I ena curvan sprakade Samps ökända Ultras igång tillställningen med ett fyrverkeri av bengaler som gjorde att röken över Djursholm la sig tät som lagets TV4-profiler. Maken till party hade inte Danderyd upplevt sen Alliansen slopade fastighetsskatten.

När domaren väl blåste i pipan tog Samps glada premiärgäng direkt tag i taktpinnen. Mot den 95 kilo
tunga Östermalmsprofilen Viktor Morgården ställde bortalaget upp med ett innermittfält som
tillsammans nådde honom till knäna, en taktik som inte alls fungerade till en början. Samp ägde
innermittfältet, som ofta kombinerade sig fram med hjälp av Ekwall på högerkanten. Och det var just
Ekwall som låg bakom första målet när han med en precisionspassning hittade Porr-Olle i djupet. Helt
fri bestämde sig Olle för att avsluta mitt på målvakten, som av den neongula tröjan att döma för
dagen sponsrades av Vägverket. Målvakten tyckte dock att alla lösa går om, så på egen retur lyckades
Olle tillslut sätta Samps första mål för säsongen, och det redan i minut 11. Vilken fest!

Med en ledning i ryggen tappade Morgården det lilla positionsspel han hade i sig, och två minuter
senare råkade han befinna sig högt upp till vänster utanför motståndarnas straffområde. En elegant
halvchipp senare stod det 2-0 till Sveriges vackraste klubb.

Efter den fina inledningen tyckte coacherna att det var dags att lufta truppen, och en hel del byten
gjordes. Till flicklaget på sidans stora glädje kom träningsfenomenen Hemmilä och Ebenman in på
planen, ångandes av testosteron. Spelmässigt såg det dock sämre och sämre ut, och Tekniska
Högskolan började mer och mer hitta in i matchen. De började skapa chanser, och Samp räddades vid
ett flertal tillfällen av fina parader från målvakten. Tyvärr skulle det inte hålla längre än till minut 32.

Efter att Morgården förlorat sig i Tekniska Högskolans backlinje låg hela mittfältet öppet för en rapp
kontring. Samps trygga men trötta backlinje bestämde sig genialiskt nog för att försöka sig på en
klassisk offsidefälla, vilket misslyckades. Bortalagets nr. 16, en stjärnvärvning från Marocko, gjorde fri med målvakten inget misstag och 2-1 var ett faktum.

Efter målet fortsatte bortalaget att skapa flera fina chanser utan att lyckas få in bollen bakom Samps
stabile målvakt. Klockan rann in på övertid och precis när våra hjältar började känna smaken av
halvtidsbiscottin i munnen slog motståndarnas marockan till igen med ett fint skott som träffade ribban. Returen gick rakt ut till en lagkamrat som enkelt rullade in kvitteringen.

Halvtid kom och gick som alla halvtidspauser gör, välsmakande biscottis sköljdes ner med öl och värmen började stiga i kropparna på de tappra Sampfansen.

Andra halvlek började utan att något lag riktigt fick tag i matchen. Det dröjde till den 62a minuten
innan matchen öppnades upp på nytt genom en bortslagen passning av Ebenman, som är berömd i
finare kretsar för att aldrig göra misstag. Med hakorna i knävecken kunde Samps Ultras bara se på när Tekniska Högskolans marockan enkelt rullade in ledningsmålet.

Efter målet började spelarna i Samp se riktigt trötta ut. Motståndarnas minimale nr.12, som i början av matchen inte fått några ytor alls, fick mer och mer ta över mittfältet. Och det var också han som
tillslut gjorde 2-4 genom en snygg lobb inte helt olik Morgårdens mål från första halvlek.

För att försöka väcka Samp spelade coacherna Büman och Kviburg ut varenda kort som finns i den
italienska tränarboken i ett underbart samspel på bänken. Medan Büman gestikulerade vilt åt allt och
alla intog Kviburg den mer tillbakadragne ”Misterposen” med händerna fast förankrade i fickorna.

Som ett mirakel lyckades de ingjuta nytt hopp i pojkarna och när Hemmilä hittade en motståndarmage att falla på i straffområdet var Samp återigen med i matchen. Fram till bollen klev Jens ”Gåvan” Gustafsson, mannen som enligt sekreteriatet inte har missat en straff sen han föddes 1973. Inte heller nu skulle ha misslyckas och 3-4 var ett faktum.

Mot slutet av matchen försökte Samp få till en kvittering genom tyngd och fysiskt spel, något som
tillslut gav resultat. Med bara fem minuter kvar av matchen lyftes en lång boll upp mot bortalagets backlinje. Ryktet om att Morgården håller La Liga-klass på huvudet skapade total panik, och en av mittbackarna lyckades nicka bollen bakåt över den egna målvakten och in i mål. Ett rött kort senare
blåste domaren tillslut av premiären efter en händelserik match med många ansikten, och Sampsspelare kunde äntligen börja förbereda sig för kvällens festligheter.