Matchrapport: FC Sampierdarenese – IK Makkabi 5-2

Den tredje omgången ger ofta en fingervisning vart säsongen är på väg sa Adam Pinthorp innan matchen. Efter 90 min mot Makkabi kan vi konstatera att Samp fortfarande är obesegrade och har aldrig startat bättre i seriesammanhang.

Det var en hel hög säsongsdebutanter som utlöste ett kramkalas ute på Djursholms IP innan matchen igår. Hussfelt, Weilar, Löfving och Sellfors skulle alla göra sin första match för i år och glädjen gick att ta på.

– Jag går in tio minuter i första och bjuder Makkabi på ett cirkusnummer, sa Jeppe och sörplade i sig en kaffe innan han knöt upp den redan legendariska hästmanen i en tofs.

Redan då kände vi att det skulle bli en underhållande match, men att mannen med hästsvans skulle få sätta en sådan prägel på matchen som han gjorde kunde nog ingen ana.

När domaren blåste igång matchen var Samp inte riktigt där trots idel försök att peppa igång spelarna. Kanske var det Pinthorps prasslande med biscottipåsen på läktaren som gjorde att Kviborg slog en indian varpå backlinjen glömde bort Makkabis anfallare som enkelt kunde göra mål på en chanslös Lasse. En riktig kalldusch men som fick vargarna i Samp att vakna.

Vi tog tag i taktpinnen och höll bollen inom laget på ett fint sätt. Kortpassningar varvades med djupledsbollar där våra anfallare Olle Eriksson och Tolga Duran rev upp djupa sår i Makkabis backlinje. När matchuret tickade upp mot 10 minuter och Kviborg började känna av gårdagens derbyfest skapade vi ett antal kvalificerade målchanser med Olle Erikssons frisparkskanon som den bästa, men Makkabis målvakt radade upp kanonräddningar.

Efter 18 min fick slipsen till slut kapitulera då Kviborg hittat nya krafter och spelade fram vår skyttekung Olle Eriksson till 1-1. Mycket välförtjänt.

En galen start på matchen och mer skulle komma. Bara fyra minuter senare skulle Samp ta ledningen efter ett väggspel mellan bajenprofilerna Nicke Bergh och Jensa Gustafsson. Klapp klapp klapp och sen hade Nicke gjort årets första mål. Vackert!

Efter ledningsmålet slog vi av på takten lite och bevakade ledningen. Makkabi hade väldigt svårt att komma till avslut med ett kompakt spelande Samp. Backlinjen anförda av Johan Fensby hade full kontroll på läget medan vi började göra förändringar i laget.

Jesper Hussfelt och Daniel Weilar byttes in och började göra kanterna osäkra. Hussfelt som lovat plocka fram något lurigt ur trollerilådan började på en gång göra avtryck med ett par galna dragningar. Med tio minuter kvar får Nicke Bergh ut bollen till Jeppe som utan att titta slår en 60 meters macka i djupled till en framrusande Olles som inte gör något misstag. 3-1 Samp och passningen är redan en aspirant till årets insats.

Halvtidsvilan är var välbehövlig och vi fick chans att dricka lite vatten och surra om vad vi behöver göra för att spela av den andra halvleken. Några kloka ord från Lasse Löfving om att hålla tätt bakåt fick avsluta vilan och vi vandrade ut på plastmattan igen.

Inledningen av matchen började som den första slutade. Samp drog ner på tempot och spelade sin klassiska catenaccio-fotboll med full kontroll på motståndarna. Tio minuter in i matchen slog Löfving en riktig långpastej som landade hos Tolga som på ren vilja sedan får in 4-1 till Grande Samp.

Efter målet börjar vi tappa fokus. Vi slappnar av, försöker göra det enkla svårt och alla vill plötsligt göra mål. Som vi alla vet är fotboll en lagsport och det gäller att spela tillsammans. Makkabi började äta sig in i matchen, all heder till motståndarna som fortsatte kämpa.

4-2 skulle också komma när det återstod 20 min. Efter en tilltrasslad situation där en av matchens bästa spelare Oskar Kiisk blir tacklad fult utan åtgärd kunde Makkabi reducera.

Strax där på visar Lasse Löfving varför vi alltid kan lita på den gamla rörisen. Motståndarna kommer igenom än en gång och missar ett friläge efter att Lasse gjort sig stor. En oerhört viktig räddning.

Med några väl valda ord från bänken och ett enormt krigande på mitten fick vi igång spelet igen. Med en frispark slagen från Ekwall snett utanför straffområdet kunde Tolga dyka upp på bortre och raka in sitt andra mål för kvällen som betydde 5-2 till Samp och matchen var avgjord.

Resten av matchen blev en ren defilering och vi fick återigen sjunga i omklädningsrummet med munnarna fulla av biscottis.

Tack till er alla som kom ut och hejade från sidan. Ert stöd betyder oerhört mycket. Tillsammans är vi Samp! På fredag väntar FC Tolkarna på Stadshagens IP. Avspark 20.00. Hoppas vi ses!