På djupet med Özz Nûjen

NÛJEN  I P1Försäsongen med Samp är igång sedan länge, men en av lagets största profiler Özz Nûjen har så här långt varit lika frånvarande som Hundens kondition. Oroliga för att Özz skulle vänta ut kontraktet och gå som Bosman vid nästa transferfönster slängde redaktionen med Petter Gustavsson i spetsen iväg några frågor via mejl. Det tog bara sex dagar för Özz talskrivare Måns Möller att svara på frågorna och här är resultatet:

Hej Özz, det har varit ganska tyst om dig ett tag. Vad har du för dig?
– Jag jobbar och har jobbat lite för mycket… men nu senast har jag varit på Uppsala Stadsteater med två föreställningar och en del standupshower på olika klubbar.

Ditt vanliga liv känner vi alla till efter att du gråtit ut i nationell TV, men kan du berätta lite mer om ditt fotbollsliv? Hur hamnade du i Samp, och vilka klubbar behövde du avverka på vägen?
– Jag hamnade i Samp för det lät som ett kul sammanhang och ett kul lag, och sen så blev det kul, mycket tack vare sex-sju eldsjälar i laget. Antalet klubbar är i turordning: Selaöpojkarna, Vasalund, Hammarby, FC Järfälla, FG Klintehamn, FC Järfälla igen och sen korplaget Kenny Konsult samt TV-Laget.

Du anses vara en så kallad kändis, bokstav framför behöver vi inte diskutera. Förutom att du tydligen får lägga rabarber på nr 10 hur länge du vill trots sparsamt deltagande, behandlas du annorlunda på planen tror du? Får du exempelvis fler eller färre passningar av medspelare? Hårdare tacklingar av motståndare? Hur behandlas du av domarna?
– Då man är en C kändis som ses som en D kändis så blir det ibland lite hårdare tag, men då skriker även jag högre och ramlar bättre. Mina medspelare är överlag väldigt justa och passar när dom vill och kan på planen, utanför är Matte ”Hunden” Büman lite för juste… som ska överkrama en och alltid vill ses i duschen sen. Domarna bryr sig oftast inte alls, de undrar nog varför FC Samp har en kort knubbig nr 10?

Om vi vänder på det istället, påverkar ditt yrke som komiker ditt beteende på planen?
– Nej jag har alltid älskat och verkligen älskar fotboll och speciellt sammanhanget att vi är ett lag. Vi kämpar, faller ibland, vinner oftare men framförallt så ska vi ha kul tillsammans annars kan det kvitta och om jag kan bidra så gör jag gärna det.

Känner du ett behov eller en förväntan av dig att dra skämt för målvakten på offensiva hörnor? Kan det användas för att få motståndare ur balans? Jag har aldrig sett en målvakt göra en superräddning skrattandes i luften.
– Jag får tyvärr inte lägga offensiva hörnor då en som är ännu kortare än jag bestämmer mer och lägger dom själv. Jag har fullt upp med min egen balans för att ens försöka med att få någon annan ur balans och sen så skrattar ändå alla målvakter åt mig när jag skjuter och försöker göra mål, oftast genom att avsluta med; Tack för passningen.

I somras avgjordes ett alternativt VM där Kurdistan var en av favoriterna. Jag har scannat av truppen men hittar ingen Özz Nûjen bland spelarna. Varför var inte du uttagen? Eller väntar du fortfarande på att Hamrén ska höra av sig och erbjuda dig en tröja?
– Att mitt eget land, Kurdistan inte ens kallade mig är en oerhörd besvikelse och en stor personlig förlust… men tydligen var deras bänk för fin för mig och de hade redan andra vattenbärare och t.o.m. bollkallar! Nej riktigt trist och oväntat. Hamrén tog mitt nummer en gång och sa att jag ringer dig… mmhmm du och alla andra tjejer som gjort och sagt samma sak.

Som fotbollsspelare, hur viktigt för dig är ditt skägg för att kunna prestera på planen och på lagfester?
– Har tyvärr inget val… Det växer ju som fan. Inget kul eller festlig med hipsterskägg, det enda som fattas nu är en basker och lite surdeg, sen är det bara att flytta till Södermalm och inte glömma den gamla treväxlade cykeln med tantkorg där fram.

Det finns en och annan person i Samp som kan surra på friskt i omklädningsrummet, men att ta surret till scen är en helt annan grej. Vem i laget tror du skulle klara sig bäst som ståuppare?
– Vi har ju redan våran Farzad som är grym på standupscenen. Tror både Porr-Olle och Morgården skulle kunna, de är lite eftertänksamma och kluriga men annars är det nog att bara att ställa Hunden på scen bredvid en hynda så blir det nog väldigt kul.

Ponera följande scenario: FC Samp är på träningsläger i Halland och ska möta ett lokalt ängagäng. När du lyfter blicken mot andra sidan ser du att Peter Wahlbäck har tagit plats som innermitt. Uppskatta tiden mellan att domaren blåser igång matchen och att han hivar upp en salamiskiva (ett rött kort) i ansiktet på dig?
– Tror faktiskt att han åker ut först haha… Den dåren kommer att hinna både visa drulen, skrika antisemitiska saker, hånskratta åt domaren och peta honom i röven innan jag hinner fram och ger honom en lavett.

Samtidigt som din dag i Stjärnorna på Slottet sändes på svt hade vi andra i Samp lagfest. TVn stod då på mute. Hoppas du kände kärleken. Om du fick göra om programmet men med bara spelare från FC Samp, vilka/vilken skulle du ta med dig ut till slottet för att berätta om sina liv, och varför?
– Det hade blivit kaos oavsett vilka. Fest, skrik, inbjudna objudna ”gäster”, alkohol, mer alkohol, orgier, trasiga rum och en jävla baksmälla och ett TV-team som inte ens nationella insatsstyrkan hade kunnat rädda.

En dryg månad in i säsongen 2015 har du ännu inte satt din fot på någon träning. Är du för känd för försäsong, eller jobbar du stenhårt i gymmet för att matcha Tolga Durans bröstkorg till sommaren?
– Inga kommentarer.

Så när dyker du upp på en träning?
– Så fort jag kan men tiderna som är nu fuckar upp för mig… Men jag längtar och ser framemot en fin vår och säsong med ett fantastiskt fint gäng.

Fem snabba:
Klassisk semla eller semmelwrap?
Klassisk. Semmelwrap låter som ett stryptag.
Näthat eller livehat?
Livehat, näthat är för fega usla människor som inte vågar säga vad dom tycker öga mot öga.
Lagkapten eller diva?
Vill vara lagkapten men tyvärr pga divalater inte värdig bindeln.
Adde Malmberg eller Classe Malmberg?
Jag säger Malmberg är grym.
Stjärnorna på Slottet eller Fångarna på Fortet?
Är det någon skillnad?

Vi tackar Özz och hans talskrivare Måns för att de tog sig tid att svara på våra frågor.

Väl mött.

Detta inlägg har 34 kommentarer

Lämna ett svar