Historia

FC Sampierdarenese Stoccolma grundades på Dalagatan i Stockholm den 30 oktober 2012. I bräschen för denna klubb gick de båda fotbollskommentatorerna Jesper Hussfelt och Christopher Kviborg som tillsammans med den nuvarande sportchefen Viktor Morgården och ordföranden Mattias Büman stakade upp en klar målbild och vision för klubben.

FC Sampierdarenese skulle inte bli vilken klubb som helst där ute i Stockholms enorma serienät. En klubb där man spelade lite matcher då och då där närmast sörjande besökte en träning någon gång i månaden. Med inspiration från systerklubben FC Andrea Doria satte FC Samp en tydlig prioritering. Ett fokus på det sociala där renodlade egenskaper som fotbollsspelare helt förbisågs och där social spetsegenskap blev som en välkomstbiljett in för ett 60-tal profiler inom media- och krogbranschen, näringslivet och därtill ett gäng ex-allsvenska profiler.

FC Sampierdarenese har idag spelare som vunnit Allsvenskan, som kvalat till Champions League, som spelat på Maracana i Rio och som representerat sina respektive länder. Dessa profiler går idag hand i hand med lagkamrater som högst på meritlistan rent fotbollsmässigt spelat i Korpen eller i respektive trädgård. Denna kolossala skillnad i kvalité gällande fotboll vägs upp av en gemensam social faktor; den att lyfta andra, hjälpa andra och utanför planen bilda det som ska genomsyra alla klubbar; sammanhållning.

Forza Lupi!

FC Samp är långt mer än en vanlig fotbollsklubb. Klubben är idag ett enormt kontaktnät där allt från tränare och spelare byggs ihop med sponsorer, företag och anhöriga. FC Samp är en väg in i arbetslivet och på bostadsmarknaden, FC Samp är grunden till att många spelare idag har fått flera nya vänner för livet.

Men allt detta ska givetvis genomföras med flärd och smakfull extravagans. Presenterar man en välmående aura så ska det synas också. Sagt och gjort, FC Samp lägger alltid extra mycket kärlek på hur vi ser ut. Det ena läckrare matchstället efter det andra har avlöpt varandra genom klubbens historik. Klubben har snabbat anammat sociala medier som den plattform att synas på och har nått framgångar på Instagram såväl som på Facebook. Med en hemsida som håller god Allsvensk-klass presenteras nyförvärven med pompa och ståt, ofta uppbackat av rikstäckande media.

2018 blev en sportslig framgång för FC Samp som i överlägsen stil vann Division 7E, klubben satte också rekord i deltagande då hela 51 av 60 registrerade spelare lirade en match eller fler.

Men redan 2014 tog klubben ett nytt viktigt steg i och med flytten till Djursholms IP. Ett rejält uppsving i faciliteter och match- och träningsmöjligheter lyfte föreningen.

2019 blev en utmaning för FC Samp som tack vare suverän lagmoral säkrade kontraktet i division 6 i säsongens sista match efter riktig rysare ute på Lidingö. Klubben firade med att slå klackarna i taket som man gör efter varje säsong via välorganiserade lagfester eller renodlade banketter om ni så vill. Där spelare, familjemedlemmar och sponsorer firar natten lång i något som kallas Sampgalan.

Samma år blev FC Sampierdarenese ännu en gång uppmärksammade i både lokal- samt rikstäckande press. I en match mot serieledarna Ljungbackens IF ställde FC Samp upp med en startelva som innehöll mer än 1000 Allsvenska matcher tillsammans. Namn som Markus Johannesson, Enrico, Andreas Johansson och Kenneth Höie (tidigare Djurgårdens IF) kryddades med AIK-legendaren Daniel Tjernström och Bajen-profilerna Jensa Gustafson och Eric Fischbein. Dessutom debuterade den tidigare Melodifestivalen-vinnaren Eric Saade. Över 100 personer såg matchen live på plats ute i Djursholm och FC Samp vann mot serieledarna med 3-2 efter mål från Enrico och Fischbein.

En global pandemi svepte 2020 in över världen och Sverige vilket så klart även påverkade vår klubb. En redan lång försäsong utan seriematcher blev nu ännu längre. Men den 15 augusti 2020 var det äntligen dags för seriespel igen, speciellt då enbart nio omgångar skulle spelas och där de tre sista lagen av bara totalt tio skulle degraderas. Men laget fick en drömstart med tio poäng på de inledande fyra omgångarna varpå segrarna var med uddamålet inklusive en urstark seger borta mot laget som senare skulle stå som seriesegrare. Kanske att den fina starten förhöjde självbilden för mycket för de avslutande omgångarna spelades med stor dramatik och där FC Samp med kniven mot strupen säkrade kontraket i den sista omgången efter en gastkramande match i hällregnet på Ekerö.

43 spelare fick speltid under denna korta säsong där Henrik Söderlund blev den ende att spela samtliga nio tävlingsmatcher. Den interna skytteligan vann Enrico på nio gjorda mål. FC Samp tog inget rött kort hela 2020.

2021 var fortsatt i pandemins tecken och FC Samp inledde säsongen i en stentuff enkelserie där hela tre lag till sist skulle få lämna division 6 C. Trots rätt bra spel säsongen igenom och nio inspelade poäng på lika många matcher hamnade Samp under strecket och blev därmed degraderade till divison 7. Större framgångar nåddes emellertid i Stockholm Cup, förkvalet till svenska cupen, där Sampierdarenese avancerade till omgång 3 innan Boo FK blev för svåra.

Enrico blev säsongens poängbäste spelare med imponerande 6 mål och 3 assist på sju starter. Hela 19 registrerade spelare i Samps trupp noterades inte för en enda spelminut, 2021 är kort och gott ett år att glömma.

Säsongens 2022 inleddes i division 7 och det blev en serie med höga dalar och ett par djupa dalar. Samps motståndare bjöd på blandad kvalité där topplagen var riktigt vassa men där lagen i botten bjöd på närmast parodiskt motstånd. FC Samp lyckades med bedriften att göra sexton mål i en och samma match, inte bara en gång utan två. Men i toppmatcherna plockade laget för få poäng för att kunna blanda sig i någon direkt toppstrid. Det blev till sist en 5:e plats i tabellen trots en imponerande målskillnad på 71-43. Många spelare stod för tongivande insatser, nyförvärvet Ludvig Webrink skickade in hela elva mål från sin position som mittfältare och Tolga Duran gav Enrico en match om skytteligatiteln, men brassens smått otroliga 23 mål på nio starter kunde inte ens suveräne Duran matcha. Samp tilldelades två röda kort säsongen 2023, Alexander Fioretos det ena och inte helt oväntat tuffingen Andreas Treffenberg det andra. Nicke Bergh blev lagets assistkung med elva framspelningar på bara sju matcher.

Säsongen 2023 blev en att minnas. FC Samp lottades i samma division 7-serie som nystartade tillika storsatsande AIK Solna FK. Förvisso plockade Samp en pinne mot AIK men Gnagets nya B-lag blev sedermera seriemästare. Kampen stod istället mot Väsby och Milano Stockholm. Efter en urstark spurt slutade Samp på 30 inspelade poäng och 73 gjorda mål på 14 matcher. En poängkvot och målskillnad som tog klubben tillbaka till spel i division 6 i egenskap som bästa trea i division 7-serierna. Därmed blev sejouren i division 7 bara två år lång. 2023 blev också året då FC Samps träningsnärvaro sköt i höjden – mycket tack vare kloka nyförvärv som kom in i klubben med ett härligt engagemang. Daniel Granberg med sina 15 seriemål fick tuff konkurrens av Enrico som skuggade strax bakom med 13 fullträffar. Från sin centrala roll på mittfältet stod Alexander Fioretos för en enastående säsong och totalt 15 assist. Ingen i Samp blev utvisad säsongen 2023 men Ludvig Webrink och Ludwig Sjöström gjorde lagledningen stolt med fyra gula kort vardera. Mot sexan!

Även fast FC Samp älskar lika mycket som alla andra fotbollsspelare att vinna matcher älskar vi livet utanför träningsanläggningen ännu mer. Med kärlek för det italienska, som klubbens namn också avslöjar, besöker ett 30-tal spelare varje höst en italiensk stad för att avnjuta Serie A, vin och varandras sällskap. Vi har dessutom fått äran att möta våra italienska kollegor A.S.D Sampierdarenese som delar vårt klubbnamn, ett minne för livet.

FC SAMP I SIFFROR

Spelare
Grundat
Serieseger
%
Hjärta