Kurt Hamrin blir hedersmedlem

För drygt en vecka sedan blev en av Sveriges största fotbollsspelare genom tiderna hedersmedlem i FC Sampierdarenese. Vi pratar så klart om Kurt Hamrin som spenderade stora delar av sin karriär i Italien och Florens.

Kurt Hamrin var Sveriges bäste högerytter under större delen av 1950- och 1960-talen. Han var en av stjärnorna när Sverige gick till VM-final på hemmaplan 1958. I semifinalen på Nya Ullevi gjorde han ett konstmål där han på egen hand gick igenom det västtyska försvaret och befann sig på kortlinjen varifrån han skruvade in bollen i mål – en klassiker bland svenska fotbollsmål.

Efter att ursprungligen ha spelat i Huvudsta IS debuterade Hamrin i AIK:s A-lag i en division 2-match ( nuvarande superettan) mot Hammarby IF. Det blev fem säsonger i AIK innan han år 1956 flyttade till Italien och Juventus. I Italien spelade han i fem olika klubbar: Hans debut i serie A var den 16 september 1956 i matchen mot Lazio då Juventus vann med 3–0 på bortaplan.

Det blev stora framgångar i Italien och Hamrin vann Serie A med AC Fiorentina och AC Milan. I Fiorentina blev han cupvinnarcupmästare 1961. I Milan blev han italiensk mästare år 1968 och samma år cupvinnarcupmästare efter en 2-0-seger mot Hamburger SV, båda målen av Hamrin. I Milan blev han också europacupmästare 1969. Kurt Hamrin gjorde 190 mål i Serie A i Italien och är därmed efter Gunnar Nordahl den svensk som gjort mest mål i Italien.

Hamrin representerade AIK även i bandy och ishockey och blev hedersledamot i föreningen 1991. På meritlistan återfinns två landskamper i ishockey. År 2000 blev han i omröstning utsedd till 1900-talets AIK legend.

Vi är så klart oerhört tacksamma att Kurt och hans hustru Marianne ville ta emot oss i Florens och berätta deras historia. Ännu mer tacksamma är vi att Kurt nu valt att bli hedersmedlem i vår klubb och på så vis alltid kommer finnas med i våra historieböcker.

Återigen stort tack till Kurt och Marianne, och varmt välkommen till FC Sampierdarenese.

Detta inlägg har 1 217 kommentarer

  1. Pingback: eurocasino

  2. Pingback: psy

  3. Pingback: web

  4. Pingback: icf

  5. Pingback: sex

Lämna ett svar