Intervju med Olle Eriksson

Han han sprungit hem poängligan två år i rad. Han dricker hellre vin än öl. Och han har kallats för Porr-Olle. Det var ändå bara tre av tusen anledningar att redaktionen var tvungen att ta ett snack med Olle Eriksson om tankarna inför 2015.
934933_523402464374941_1466804439_n

God dag Olle. FC Samp har haft träningsuppehåll alldeles för länge. Har du abstinens?

-Hallå där! Ja, det har varit en lång och plågsam väntan. Så plågsam att jag faktiskt införskaffade ett gymkort för några veckor sedan för att lindra den mest akuta träningsabstinensen, men ett grispass på gymmet kan aldrig jämföras med att spela fotboll.

Vad har du saknat mest de senaste månaderna, surret i omklädningsrummet eller att få vika in och sätta den i bortre?

-Det jobbigaste har utan tvekan varit den sociala biten, att inte få träffa alla fina lagkamrater. Det sociala tomrummet som uppstått i och med det här långa uppehållet har varit svårt att fylla med något som är lika roligt och meningsfullt som FC Samp. Det har helt enkelt blivit en naturlig del av mitt liv och min identitet att tillhöra fest- och framgångskarnevalen FC Sampierdarenese, och därför ser jag fram emot lördagens samkväm Sampkväm enormt mycket.

Nu väntar ett spännande 2015 i innerstadsserie med allt vad det innebär. Dessutom har FC Samp byggt på sin trupp och har höga förhoppningar. Vad tror du om året?

-Jag är helt övertygad om att vi kommer göra vår bästa säsong någonsin. FC Samps första år var en succé, och en allmän sanning är att det alltid är svårt att följa upp en succédebut. Titta på bara på The Stone Roses, deras andra skiva Second coming blev en dunderflopp och vad hände sedan? Ingenting!

Men FC Samp är som bekant inte ett bångstyrigt band från Manchester. Vi överlevde det andra året med råge, finslipade på vår gemensamma identitet med himlastörtande snygga tröjor, overaller och klubbkostymer och hade närmare 30 pers på årets sista träning. Därför tror jag att vi är vanvettigt starka inför vår tredje säsong. Jag säger som Tommy Svensson inför Sverige-Ryssland i VM 94; Det kommer att bli en fest, och det är vi som ska ha festen.

Du vann både skytteligan och assistligan i fjol. Kommer du muta medspelare att spela bollen till dig i år eller är du helt enkelt bara lite bättre än alla andra?

-FC Samp är som bäst när vi spelar catenaccio och jag är som bäst när jag ligger på kontring och slipper försvara. 1+1=3. Mutor känns därför överflödiga.

Vad är hemligheten bakom din framgång? Hur många timmar i veckan ägnar du dig åt extraträning?
Den stora förklaringen ligger i att jag för första gången i mitt liv verkligen trivs i ett fotbollslag, både socialt och sportsligt. I de lag som jag har spelat i tidigare har manlighetens allra mest unkna sidor såsom taskig kvinnosyn, homofobi och allmän likriktning mot stereotypa ideal varit alldeles för dominerande, och det har totalt förstört den sociala gemenskapen för mig. Jag tycker mig slippa mycket av det i Samp, och det har gjort mig lyckligare både som spelare och som människa. Dessutom är jag relativt ordinarie i startelvan, det har jag aldrig varit tidigare heller.

Skulle du varit brasse hade du kallats Claudio Ollão. Är det möjligen ditt kommande artistnamn?

-Det tror jag verkligen inte, min hafsiga teknik håller inte för sådana liknelser. Men jag ska inte utesluta något, Özz – Kurdernas Maradona – kallar mig förPorr-Olle av någon fullständigt outgrundlig anledning. Han kallade mig dessutom för Burruchaga efter ett jag gjorde ett mål mot Storkyrkopojkarna som fick vår nr 10 att tänka på Burruchagas vinstmål mot Västtyskland i VM-finalen 1986 (och ja, det var GIVETVIS Özz som assisterade mig). Så jag kan alltså inte vara alltför säker på att jag inte föräras med något nytt artistnamn i år. Och jag ska erkänna att tanken på att vara namne med Claudio Pereyra – om än bara genom ett smeknamn – gör mig knäsvag.

Med eller utan artistnamn – tror du på skumpa och guldhattar i slutet av säsongen?

-Säsongen kommer med etthundra procents säkerhet att avslutas med bubbel, oavsett hur vi slutar i serien. Men jag tror som sagt att det här kommer bli FC Samps stora år, därför tror jag både på bubbel och serieseger. FC Samp vinner sjuan år 2015. Kom ihåg var ni hörde det först.

FEM SNABBA MED CLAUD… OLLE ERIKSSON

Finlir – Hårt jobb (dött lopp, har för dåliga skills för finlir och är alldeles för lat för hårt jobb)
Vin – Öl
Neymar Junior – Claudio Ollão (Neymar who?!)
Slips – Fluga
Soloräd – Frisparksmål (Det var alldeles för många år sedan jag lyckades med en soloräd, det är dags nu)

Lämna ett svar