Tränarstaben inför premiären

Med bara en dag kvar till premiären satte vi oss ner med trion som tränar och styr FC Sampierdarenese. Vi pratar naturligtvis om Viktor Morgården, Mattias Büman och Christopher Kviborg.

Men först lite kort fakta..

Namn: Viktor Morgården
Ålder: 1984
Roll i FC Samp: Generalsekreterare och coach när jag inte spelar. När jag spelar är jag lite överallt eftersom min svagaste sida är positionsspelet.
Favoritspelare genom alla tider: Här finns det fler aspiranter än dreads på David Fjälls huvud, men jag väljer Steve McManaman.
Lyssnar helst på: Tugget i omklädningsrummet. Ibland glömmer man bort om man sitter på Djursholms IP eller på Norra Brunn.
Ser helst på: När FC Samp spelar fotboll. Eller när Lasse Löfving får köpstopp i baren.
Vem i FC Samp skulle du vilja byta liv med för en dag: Ojojoj, den är svår. Jag skulle kunna välja Weilar, bara för att få veta vad han äter till frukost. Eller Özz, bara för att få veta hur han lyckas hålla sin superkropp i form. Eller Ekwall, bara för att få känna på hur det känns att slänga på ett par extra nollor på bankkontot. Men jag säger nog ändå Jeppe Hussfelt. Av många anledningar. Men främst för att kunna bada i hans enorma jacuzzi och få hänga med Niklas Wikegård så mycket som Jeppe gör. Det måste vara så fruktansvärt kul!

Namn: Mattias ”Hunden” Büman
Ålder: 1985
Roll i FC Samp: Ordförande, tränare och slitvarg
Favoritspelare genom alla tider: Francesco Totti
Lyssnar helst på: Radio Italia
Ser helst på: Fotboll
Vem i FC Samp skulle du vilja byta liv med för en dag: Thomas Wilbacher. Det räcker så.
Om du fick välja en superkraft: Viktor Morgårdens ämnesomsättning.

Namn: Christopher Kviborg
Ålder: 1985
Roll i FC Samp: Chefstränare/spelare
Favoritspelare genom alla tider: Guti
Lyssnar helst på: 80-talsmusik och Bob Marley
Ser helst på: Dokumentärer och fotboll
Vem i FC Samp skulle du vilja byta liv med för en dag: Mattias Büman (då får man äta mycket mat varje dag!)
Om du fick välja en superkraft: Förmågan att lära sig ett nytt språk på typ en vecka vore trevligt.

Spelare har kommit, spelare har gått. På pappret har FC Samp anno 2015 en slagkraftig trupp och från många håll och kanter har det pratats om en smygande favorit i division sju. Hur högt siktar ni från klubbens innersta kärna?
Viktor: – I år känns det bättre än nånsin! Som du säger så har vi en slagkraftig trupp. Den mix av spelare som vi har i år kommer bära oss riktigt långt. Vår förhoppning är att få kyssa pokalen i höst. Men vi vet att det är många bra lag med i vår serie så det gäller att vara ödmjuk och behålla fötterna på jorden. Det kommer bli en kamp! Jag lovar så mycket som att vi ska vara med och slåss in i det sista!

Det är ett gäng riktigt starka nyförvärv som har trätt in i FC Samp inför säsongen. Vad har ni haft för strategi när det gäller värvningar?
Matte: – Som vanligt letar vi efter karaktärer när nya spelare ska signas. Kvalité har aldrig varit någon prioritet utan vi väljer spelare som tillför det lilla extra i omklädningsrummet innan match, på träningar och lagfester. Den här säsongen har vi träffat rätt på varenda gubbe och truppen består av en sagolik mix av individer som alla bidrar till en fantastisk stämning.

Det är över 50 man i årets trupp. Hur lyckas man hålla gruppen harmonisk?
Kviborg: – Ja, som du nämner är truppen stor och det har den ju varit egentligen varje säsong. Skillnaden i år är att vi har ett mycket större driv och engagemang inom truppen. Det ser jag enbart som positivt. Vi ställs nu inför en situation där vi tvingas säga nej till spelare som verkligen vill vara med i matchtruppen och den processen är det viktigt att ha respekt för. Några blir säkert besvikna att exempelvis inte få spela premiären men jag hoppas alla köper vårt resonemang och att man kan se den hela stora bilden även. För att hålla en grupp harmonisk tror jag på total öppenhet i beslutstagande. Föra en rimlig diskussion med god ton och respektera varandra. Men sen under träningar och sociala event tycker jag FC Samp är ett självspelande piano, som ledare där behöver man inte göra så mycket mer än att smälta in i denna fantastiska grupp av människor!

Det är många eldsjälar som ser till att hålla FC Sampierdarenese vid liv. Hur fördelar ni i styrelsen jobbet och hur mycket tid tar det av vardagen?
Viktor: – Hela styrelsen gör ett fantastiskt jobb! Den senaste perioden har varit enormt intensiv. Alla förberedelser inför säsongen har tagit väldigt mycket tid, förmodligen 15-20 timmar per vecka. Men så snart säsongen är igång så går man kanske ner på 5-10 timmar i veckan. Men det är värt varenda minut! För den här klubben så gör man allt och lite till. Gruppen är grym!! Om man inte skulle få den enorma glädjen och gensvaret som vi får så skulle det inte fungera. Så det är tack vare laget som man väljer att lägga ner så mycket av sin privata tid på detta. Jag lovar att det är ofantligt kul!

Klassisk Mourinho-fotboll eller Guardiola-inspirerat – vad kan supportrarna vänta sig av FC Samp den här säsongen, rent spelmässigt?
Matte: – Där tror jag vi är lite oense i tränarstaben. Personligen spelar jag cyniskt med hårt arbetande spelare kryddat med finess. Jag ställer gärna upp med en defensiv uppställning, låter klockan gå och får motståndarna ur balans för att sedan kontra in 1-0 i slutet av matchen. Så klassisk Mourinho-fotboll för min del även om jag gärna slår en tunnel ibland.

Seriepremiär på lördag. Hur går tankarna?
Kviborg: – Att det ska bli väldigt kul! Dessvärre missar jag merparten av matchen då jag arbetar så jag låter Mattias Büman sköta taktiktavlan på lördag! Vi har en mycket bra trupp till våra två första seriematcher och jag är säker på goda resultat inledningsvis. Spelet under försäsongen har sett väldigt bra ut så kan vi bara förvalta den positiva energin så kommer lördagens premiär gå utmärkt för oss. Taktiska detaljer låter jag dock visa sig på planen och inte i textform.

Vilket nyförvärv tror du får störst inverkan på laget?
Viktor: – Vi har värvat ett gäng grymt sköna och duktiga lirare i år så man vill gärna inte välja ut någon. Men om Johan Dahlberg får vara skadefri hela säsongen så har jag svårt att se att inte står och lyfter priset som årets nyförvärv på årsfesten i höst.

Gemenskap betyder A och O. Hur mycket betyder det – och även påverkar det som händer på fotbollsplanen – att samspelet och sammanhållningen utanför planen är bra?
Matte: – Det betyder allt skulle jag säga. Utan glädje och kärlek kommer vi ingenstans i livet. Personligen väger den sociala biten tyngst för mig nuförtiden och jag tror de allra flesta håller med mig även om det så klart alltid är roligt att vinna fotbollsmatcher.

Ponera att du bjuder med en bekant ut till en match. Vem skulle du peka ut som en spännande spelare, värd att hålla ett extra öga på?
Kviborg: – Finns många att välja på men jag tycker inte man kan blunda för Olle Eriksson som alltid öser in mål och poäng för vår klubb. Herr Eriksson spelar fotboll på en egen nivå när han själv vill det. Till just lördagens match skulle jag som åskådare notera Johan Dahlberg lite extra, vaknar han på rätt sida så är det ingen lek att möta honom på en fotbollsplan. Risken är stor att du blir totalt uppsnurrad!

Viktor du har redan hunnit bli kallad maktgalen av Kviborg under försäsongen. Fumlar han i mörkret eller har han en poäng?
Viktor: – Dessa mediemänniskor har lite svårt att ta order ibland och då måste man peka med hela handen för att få något gehör. Nån måste ta den otacksamma rollen att ta beslut i svåra situationer under en lax, och eftersom att jag har introducerat spelet så måste jag ta mitt ansvar. Sen ska det vara kontroversiellt att spela en lax, det hör liksom till konceptet. Det ska bli tugg och lite heta diskussioner. Min absoluta lax-förebild Linus Bolin, som lirar i IK Brage, behövde över två säsonger på sig att få alla att förstå konceptet, och laxarna som presteras där uppe nu är något i hästväg! Min stora dröm är att få Linus att spela med Samp en vacker dag. Då skulle alla förstå vad en lax är för något.

FC Samp har ett rykte om sig att vara väldigt välpolerade när det vankas match. Hur viktigt är det för klubbens policy att allting ska se snyggt ut rent stilmässigt?
Matte: – Det är oerhört viktigt att vi alltid ser enhetliga ut både på och utanför plan. Därför har vi låtit sy upp egna tröjor från Diadora nere i Italien för att ingen ska kunna spela i lika tröjor som oss. Vi startade även ett samarbete med en kostymleverantör ifjol och kommer fortsätta på den inslagna vägen 2015. Ny klubbkavaj håller på att tas fram tillsammans med en tröja och skjorta. Som ni förstår är Sampierdarenese så mycket mer än bara 90 minuter fotboll.

Skulle du säga att möjligheterna till guldhattar och segerskumpa aldrig varit större än nu?
Kviborg: – Vi har klubbens bästa trupp någonsin men vägen till serieseger är lång. Men får vi det att stämma så ser jag inga hinder för att det inte skulle bli en galen guldfest lagom till höstens intåg!

Slutligen Kviborg – hur långt räcker FC Samp i år?
Kviborg: – Jag tror det blir en rätt jämn serie där jag är helt övertygad om att vi tillhör ett av de 3-4 lag som kan vinna. En bra start känns som nyckeln för oss samt att våra magar inte svällt upp alltför mycket under sommarsemestern!

Viktor vad säger du, hur långt kan Samp gå den här säsongen?
Viktor: – Topp tre definitivt. Mer än så vågar jag inte säga.

Vad tror du Matte?
Matte: – Det råder fotbollsfeber i Sampierdarenese och till de två första matcherna har vi tagit ut två helt olika trupper. Det är helt klart en styrka och fortsätter intresset vara så här stort tror jag vi kan vara med och slåss i toppen. Jag drömmer ofta om att fira en uppflyttning med Samp. Det vore något alldeles extra med tanke på allt arbete vi lägger ner i klubben och alla fantastiska lagkamrater som förgyller veckorna med klacksparkar och overkligt surr. Nu gäller det bara att förvandla drömmen till verklighet.

Det är bara ett dygn kvar innan säsongen 2015 sparkas igång. Beskriv vad som susar genom skallen när du tänker framåt mot premiären.
Matte: – Förväntan och glädje över att äntligen vara igång. Ända sedan vi höjde våra glas och avslutade säsongen i höstas har jag längtat till den här dagen. Jag hoppas att så många som möjligt tar sig ut till Djursholms IP kl 17.00 på lördag för förhoppningsvis se oss bärga tre poäng. Därefter slår vi klackarna i taket på Hotellet och alla är så klart välkomna. Tillsammans är vi starka glöm aldrig det.

Vi tackar tränartrion för en härlig intervju. Vi ses imorgon. 17.00 Djursholms IP, glöm aldrig det!

/Redaktionen

Lämna ett svar