FC Sampierdarenese

Match referat

Solen gassade på rejält när FC Samp under lördagseftermiddagen tog emot FK Stockholmsatleterna. Efter en skral säsongsinledning, åtminstone sett till poängskörden, kändes en trepoängare direkt nödvändig för att blåsa nytt liv i säsongen.
Det skulle föga förvånande bli en match i lågt tempo, det var trots allt någonstans runt 78 grader i solen, där istället finurligheten skulle få avgöra. Mer om det senare.

FC Samps backlinje, bästa lagdelen denna dag, sattes under den första halvleken på en hel del prov. Motståndarna kände inte för något större finlirande utan det var ofta långa bollar på ännu längre anfallare. Men detta var mittbackarnas dag i FC Samp, trion Henke, Håkan och Keven var briljanta och ute till vänster sprang Anton upp och ner på sin kant som en marathon-löpare.

När väl motståndarna faktiskt lyckades rinna igenom FC Samps defensiva mur stod Christer Öberg för en handfull overkligt vackra parader. Faktum är att Christer räddade Samp under matchens slutskede då solen tagit ut sin rätt på en förvisso bra solbränd matchtrupp men trött.

Den första halvleken såg ut att sluta 0-0 men i den absolut sista sekunden tilldelades hemmalaget en hörna. Virtuosen, magikern och artisten Jens Gåvan Gustafson slår hörnsparken direkt i mål och då ska det tilläggas att så sker med den allra högsta av viljor samt intention. Ingen snedspark här inte utan ett fullkomligt briljant nummer av ”Gåvan”. 1-0 till FC Samp precis innan pausvilan och det var exakt det, samt 125 liter vatten, som FC Samp-spelarna behövde.

På tal om att avsluta halvleken bra, det finns ju det här med att inleda halvleken bra också. Tänk dig som motståndare till FC Samp, man ligger under med en boll, samlar kraft i paus och kommer ut taggade till tänderna inför den andra halvleken. Men så den lilla detaljen att det är FC Samp som har avsparken i den andra halvleken. Och att FC Samp har en helt galen spelare som heter Andreas Treffenberg och som är tillräckligt sjuk (läs: bra) för att skjuta direkt på avspark. Sagt och gjort; Treffenberg drog till för allt Kalmar slott är värt och från avsparkspunkten for bollen som en projektil rätt in bakom en minst sagt förbluffad målvakt. Vi andra var lika förvånade. Hände detta verkligen nyss? Till och med domaren fick gnugga sig i ögonen efter att FC Samp ökat på till 2-0 efter cirka fyra sekunders spel i den andra halvleken. Ett enastående mål av Andreas, ett sånt där mål man kan säga att man faktiskt har bevittnat, ”jag var på Djursholms IP den 27 maj 2017 när Andreas Treffenberg gjorde mål på avspark” – kommer som citat på en t-shirt inom kort.

Det tidiga målet gav FC Samp tillräckligt med försprång för att kunna spela lite mer avslappnat i den andra halvleken. När Farzad Nouri via en klassisk tåpaj krutade in 3-0 efter 60 minuters spel så kändes det hela avgjort. Med elva minuter från slutet kom dock en reducering som gjorde tillställningen spännande igen. Motståndarna tryckte på ordentligt men Christer Öberg spikade igen kassen och FC Samp kunde plocka säsongens första trepoängare på hemmaplan.

Många att plussa för lite extra denna dag, naturligtvis i åtanke Jens och Andreas som via stort artisteri säkrar FC Samps trepoängare men även till en lysande backlinje och en minst lika lysande målvakt.

Till sist också ett plus i kanten till rättskipare Tomas Eriksson som via sitt verbala, förklarande och pedagogiska dömande bidrog till en schyst match helt utan tjafs. Tummen upp för det tycker vi i FC Sampierdarenese!

FC Sampierdarenese – FK Stockholmsatleterna 3-1 (1-0)

Min. 45 1-0 Jens Gåvan Gustafson
Min. 46 2-0 Andreas Treffenberg
Min. 60 3-0 Farzad Nouri (Christopher Kviborg)